Waarom je mening over fotografie bullshit is

Iedereen wilt graag fotograaf worden. Fotografen willen je graag laten denken dat het moeilijk is om te beginnen met fotograferen of dat fotografie een ingewikkeld proces is dat vele jaren zal duren om te kunnen. Bullshit.

Het internet zit vol met fotografen die zichzelf heel erg geweldig vinden. Ze hebben geleerd hoe ze een flitser los van hun camera kunnen gebruiken, schieten nu met een onderbelichte achtergrond en correct belicht model en denken dat ze de nieuwe Mario Testino zijn. Ze zullen je afkraken als je foto’s maakt met direct flitslicht (“Terry Richardson is alleen maar bekend omdat hij connecties heeft! Iedereen kan maken wat hij maakt!” zal je al snel in een discussie horen.)

Directe Flits Foto.

Ik zag een keer een discussie waarin een fotograaf een onscherpe foto plaatste. De foto was sfeervol, goed getimed en vertelde een verhaal. Iedereen had dezelfde kritiek:”De foto is onscherp, IK ZOU HEM NIET EENS VAN MIJN CAMERA HALEN!”. Toen ik foto’s begon te maken, zei ik niet:”Ik wil graag de scherpste foto ter wereld maken!”

Sommige foto’s van Anton Corbijn, naar mijn mening de beste Nederlandse fotograaf, zijn onscherp maar je blijft ernaar kijken. Dat komt omdat foto’s een verhaal vertellen. Een foto moet niet technisch hoogstaand zijn om indrukwekkend te zijn. Er moet een mooie gedachte achter zitten. Je kan een geweldige foto maken met je iPhone, met je dure spiegelreflex of met een oude filmcamera met een 35mm rolletje erin. Het maakt allemaal niet meer uit. Als je te gefocused bent op techniek vergeet je het belangrijkste: je onderwerp.

Elke keer als ik dus een online discussie zie die meteen over apparatuur gaat of over techniek, stop ik maar meteen met lezen. Zolang amateur/internetfotografen niet gaan KIJKEN naar foto’s, zullen ze altijd maar imitators van hun grote voorbeelden blijven. En je kan maar één keer een Rembrandt schilderen.