Hoe Hideo Kojima niet aangeklaagd werd voor plagiaat

Metal Gear is een geliefde franchise die op de MSX console begon als een simpele top-down stealth game die jaren later evolueerde in een complex verhaal dat spant van de jaren 60 tot de nabije toekomst. Hideo Kojima, de grote man achter deze legendarische videogame-reeks, werd een aantal jaren terug bijna aangeklaagd voor plagiaat door het bedrijf [CanalPlus] maar ontsprong tenauwernood de dans.

Om te snappen waarom Hideo Kojima zich bijna moest verdedigen in een miljoenenzaak, moeten we even een stapje terug in de tijd nemen. Het is geen geheim dat Kojima een groot liefhebber van films is. De hele reden dat de Metal Gear reeks bestaat is omdat hij een groot fan van de James Bond films was. Het is dan ook niet raar om te ontdekken dat er een enorm aantal referenties naar films en andere pop-culture in zijn videogames zit. Voor een flinke lijst verwijs ik je door naar deze link.

Eén van deze verwijzingen resulteerde in het feit dat het bedrijf [CanalPlus] achter Kojima aan wilde gaan. [CanalPlus] was de producent van een… kleine actiethriller uit de jaren 80, genaamd Escape from New York met Kurt Russel in de hoofdrol als Snake Plissken. Wie Metal Gear Solid 2 heeft
gespeeld zal zich nog kunnen herrineren dat Solid Snake, badass motherfucker, zich aan Raiden, minder badass motherfucker, voorstelt als Iroquois Plissken. Iroquois is volgens linguisten een verbastering van een woord dat de vroegere Algonquin indianen gebruikten voor het woord slang. Inderdaad. Solid Snake stelt zich dus voor als Snake Plissken. Iets wat hij ook laat weten in de dialogen in de game zelf.

Het bedrijf zag deze verwijzing, en enkele plot-elementen die ook overeenkwamen met de film Escape to New York, en wilde een plagiaat-zaak aanspannen tegen Kojima. De enige reden dat dit niet doorging, is omdat de regisseur van de film, John Carpenter, zei dat hij Kojima kende en ‘hem een aardige kerel vond.’. CanalPlus stopte daarom meteen met hun plannen om Kojima aan te klagen want als John Carpenter zegt dat je iets niet moet doen, dan moet je dat niet doen.

Leuk weetje: legendarisch filmregisseur Luc Besson werd om dezelfde reden aangeklaagd door John Carpenter en moest hierdoor €450,000 betalen aan de regisseur. Dit bewijst dus dat aardig zijn je al snel een half miljoen aan kosten kan schelen!