Haten wat populair is maakt je niet interessant

Vroeger, als dertienjarige kut-hipster, was ik echt heel erg vervelend. Ik hield door de opvoeding van mijn moeder voornamelijk van oudere muziek en voelde mij hierdoor verheven over andere klasgenoten heen. Geen wonder dat ik nauwelijks vrienden had in die tijd. Verdiend ook, overigens. Niet lang na mijn schooltijd besefte ik me wat een irritante, vervelende houding dat was. Ik luisterde zelf ook een stuk meer moderne muziek op dat moment omdat ik niet meer in mijn eigen reet vastzat met het “oh nee zoals vroeger maken ze het niet meer!”

Je ziet het tegenwoordig nog meer. Gelukkig voor mij was er in die tijd niet zo’n grote internetaanwezigheid als nu, maar check eens de YouTube comments op nummers van David Bowie, The Beatles, Queen en noem maar op. Ik garandeer je dat ergens boven aan een comment tevoorschijn komt:”Ik ben 12 jaar en ik luister alleen dit soort muziek!! Muziek van deze generatie is echt troep!”. Op dat moment word ik teruggebracht naar mijn eigen irritante fase als kind en ben ik blij dat het van mij niet op het internet staat

Het zal wel een soort van poging tot interessant gevonden willen worden zijn. Ik weet dat het van mij dat was, lekker ertussen uit springen in de groep die naar dezelfde muziek luistert. Het probleem is, dat je er om de verkeerde reden tussen uitspringt. Als een veganist die je elke seconde eraan herinnert dat hij/zij wel om dieren geeft of de overtuigde atheïst die elke seconde je er aan wilt herinneren dat hij/zij niet in een sprookjesfiguur gelooft zelfs als het gesprek er niet over gaat, spring je eruit als iemand die alleen maar helemaal gek is op zichzelf. Het probleem is dat wanneer je jezelf helemaal geweldig vindt, anderen dat meestal niet vinden omdat je geen fijn persoon bent om mee om te gaan.

Dus nee, haten op wat populair is maakt je niet interessant. Het maakt je irritant. Je kan het natuurlijk niets vinden en dat is je goed recht; maar ga niet anderen erop afkraken als zij het wel leuk vinden. Jij zal ook wel dingen luisteren die echt niet zo goed zijn, zoals het feit dat Barbie Girl van Aqua al 1300 keer in je playlist staat.