Mijn eerste (en tweede) 8 minuten

PIN

8 Minuten is de tijd die gegeven wordt op Open Mics om je grappen te vertellen. Elke comedian begint dus met 8 minuten. Dit is het verhaal van de eerste keer dat ik op het podium stond.

Comedy begon voor mij als uitlaatklep. Ik had altijd een supermorbide gevoel voor humor en maakte regelmatig dat soort grappen op Facebook, wat vaak niet in dank afgenomen werd door mensen. De ironie was dat mensen die die grappen van mij haatten, wel fan waren van comedians die veel ergere dingen zeiden. Dat was het moment dat ik besloot dat ik op het podium wilde staan: Zodat ik mijn kutgrappen kon vertellen zonder dat mensen boos werden.

De eerste Open Mic waar ik mocht staan was in Amsterdam, georganiseerd door Roland van het Hek. Rogier Kahlman die had me opgegeven om me zo te dwingen ernaar toe te gaan (ik had al meermaals gezegd het te willen doen, dus hij gaf me die push die nodig was). De locatie was een café met vele vaste gasten. De sfeer was nogal ongedrongen, en mensen praatten mee. Dit maakte het tegelijkertijd lastig, maar aan de andere kant minder ongemakkelijk voor me. De set ging… redelijk. Ik stond stijf van de zenuwen, wat ook goed te zien was op de video, maar mensen moesten lachen om de grappen. Hierdoor gingen mijn eerste 8 minuten beter dan de tweede 8 minuten.

De tweede acht minuten die ik kreeg gingen niet al te best. Het was een Engelse show, en ik dacht dat ik dit makkelijk moest kunnen: Ik heb een C2 Niveau Engels (hoogst haalbare op de Cambridge schaal. Moet van mijn opleiding) dus waarom zou het misgaan?

Ik realiseerde me niet hoe erg de zenuwen opkwamen toen mijn eerste grap niet aankwam. Op dat moment ging ik hakkelen over woorden, lachtte er niemand om mijn grappen. Op een gegeven moment raakte ik zo in paniek dat ik de MC vroeg om me te verlossen.

Ik heb hierna nog één keer opgetreden, en wonderbaarlijk ging die performance wél goed. Misschien schrijf ik hier in de toekomst over.

20 Februari sta ik op de Open mic in Studio de Bakkerij in Rotterdam. Het event wordt georganiseerd door AOT Events en er zullen acht comedians staan.